1250795279_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leivoin sämpylöitä perusohjetta vähän muunnellen - tein kaksi puolen litran taikinaa. Yleiskoneeni on vanha Bosc, johon mahtuu suosiolla puolen litran taikina ja kun kerran taikinakoukun ja kulhon otin käyttöön, niin samalla tein kaksi annosta. Pakastimeen menee näin muutama pussi aamupalasämpylöiksi.

Perusohjeen otin sämpylöihini Makujen maailma -kirjastani.

  • ½ litraa lämmintä vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl grahamjauhoja - minä käytin toisessa taikinassa 3 dl kaurahiutaleita ja 2 dl moniviljalesettä sekä toisessa 3 dl ruisjauhoja ja 2 dl moniviljalesettä
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

Käytin kuivahiiva, jolloin veden on oltava n. 40 asteista - kuivahiivapakkauksessa on hyvä ohje asiasta. Yleiskoneen mukana tulleessa ohjeessa neuvotaan laittamaan kaikki taikinan aineet kulhoon ja sitten annetaan koneen vaivata taikina. Näin minä yleensä myös teen - kuivahiivan sekoitan jauhoihin ennen niiden lisäämistä kulhoon. Tällä kertaa laitoin ensin kaurahiutale-leseseoksen (samoin ruisjauho-leseseoksen kohdalla) lämpimään veteen hetkeksi ennen muiden aineiden lisäämistä. Tämä siksi, että leseet ja hiutaleet hiukan ehtivät turvota ja vetää nestettä itseensä.

Taikinan sekoittamisen jälkeen jätin sen kulhoon nousemaan hetkeksi. Nostatuksen jälkeen kumosin taikinan leivinalustalle ja vähän nitistin siitä ilmakuplia pois. Jaoin taikinan (molemmat taikinat erikseen, jolloin sain yhteensä 40 sämpylää) 20 pikkusämpyläksi. Sämpylät paistoin 225 asteisessa uunissa kypsiksi.

... nyt vielä pitää keittää iltakahvit lämpimäisille ja samalla voi juoda mitallikahvit Boltin kunniaksiHymy