1250922584_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pitkästä aikaa tein savukalapiirasta. Ohjeen löysin HS:n ruokaohjeista kuukkeloituani vähän netissä - ohje näyttää olevan päivätty 16.6.2005. Vähän muutin jauhojen kohdalla ohjetta ja käytin grahamjauhojen sijasta ruisjauhoja.

Pohja:

  • 2 dl perunasosetta
  • 3/4 dl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1½ dl vehnäjauhoja

Päälliseen

  • 250 g perattua savulohta tai muuta savukalaa
  • 2 dl vihersipulisilppua (tässä käytin osan purjoa ja osa ruohosipulia)
  • 3 rkl tillisilppua
  • 2 munaa
  • 2 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 3 dl emmental-juustoraastetta
  1. Sekoita perunasoseen joukkoon öljy, suola ja jauhot ja vaivaa taikinaksi. Painele piirakkataikina öljytyin käsin laakeaan paistosvuokaan pohjalle ja reunoille.
  2. Levitä päälla savukalan palat, sipuli- ja tillisilppu.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito ja mausteet ja kaada seos pohjan päälle ja vuokaan.
  4. Ripottele pinnanlle juustoraaste. Paista 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä salaatin kera.

1250922784_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohjeen mukaan paistoin tällä kertaa - pinta sai aika hyvän värin, mutta ei  ollut kuitenkaan kärvähtänyt. Yleensä käytän vähän alempia paistolämpötiloja kuin tuo 225 astetta - ihan vain siksi, että minä onnistun melkein aina polttamaan noin kuumassa uunissa paistettavat. Kuuma lämpötila kuitenkin säilyttää leivonnaiset mehukkaina, kun kypsyvät nopeasti.

1250922753_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lisäkkeenä syödyn vihreän salaatin kokosin rapeasta salaatista, tuoreesta kurkusta, viinirypäleistä ja auramuruista. Kastikkeen sekoitin yksinkertaisesti öljystä, viinietikasta ja mustapippurista. Tuo salaatin makuyhdistelma on mielestäni herkullinen ja sopi todella hyvin piiraan kanssa.