Suomalaiset ovat kuulemma unohtaneet kotimaisen kaalin käytön lähes kokonaan ruokavaliossaan - näin ainakin Aamuposti kirjoitti muutama päivä sitten ruokasivullaan.  Meinasi tuo unohdus minutkin vallata, vaikka kaali oli jo jonkun aikaa kaapissa nököttänytkin. Eilen illalla päästin pallon pinteestä ja tein puolikkaasta kaalta laatikkoa.

  • suikaloitua keräkaalia 1 - 1,5 l
  • 2 - 3 sipulia kuutioina
  • 3 dl ruskeaa soijarouhetta
  • 1,5 dl täysjyväriisiä
  • 6 dl vettä
  • kasvisliemikuutio
  • mausteita (jauhettua maustepippuria yms, maun mukaan)
  • siirappia 1 - 2 rkl
  • ripaus suolaa tarvittaessa
  • 4 munaa
  • 5 dl  maitoa

Hauduta kaalisuikaleita pannulla niin, että ovat pehmenneet jonkin verran. Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio siihen sekä soijarouhe, riisi ja mausteet. Anna rouhe-riisiseoksen turvota kannen alla kunnes vesi on imeytynyt osittain niihin.Voitele uunivuoka ja kaada pehmitetty kaali ja soija-riisiseos vuokaan, sekoita tasaisesti sekaisin. Lisää päälle munamaito ja paista 200 asteessa kunnes pinta on ruskea ja laatikko kypsää .... minulla kypsyminen kesti reilun tunnin. Tarjoa esim. puolukkasurvoksen kanssa.