Uudessa You -lehdessä on mustikkapiiraan ohje, joka on tehty speltjauhoista. Kokeilin ohjetta vaihtamalla jauhot ruisjauhoon ja vähägluteiiniseen tummaan leipäjauhoseokseen. Toimiihan se näinkin:

  • 2 munaa
  • 1,25 dl hedelmäsokeria
  • 75 g margariinia
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vähägluteiinisia tummia leipäjauhoja tai jotain muuta jauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 200 g mustikoita
  • tomusokeria

Sulata margariini, sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri keskenään.  Lisää munavaahtoon jauhot ja sulatettu rasva. Kaada taikina piirakkavuokaan. Ripottele jäiset tomusokerissa pyöritellyt mustikat taikinan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa n. 20 min.

Vähägluteiiniset jauhot ovat tässä siksi, että niitä oli kaapissa pieni pussin pohjallinen. Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla ko. ohjetta vaikka kaurajauhojen ja ruisjauhojen sekoituksella. Sokerina voisi valkoisen sokerin tilalla käyttää fariinisokeria tai vaikka intiaanisokeria.