Seuratessani blogini tilastoja, huomaan, että miltei päivittäin joku löytää tänne googlen kautta haulla lattiakaivon pesu tai jotain sinne päin. Minulla on täällä  postaus asiasta jo aikaisemminkin, mutta laitetaanpa tähän vielä toinen versio asiasta. Aikaisempi lattiakaivoni oli vanhasta omakotitalosta, jolloin se oli perinteinen melko syvä helposti harjalla pestävä tiilinen viemäriputki.

Nyt kerrostaloasunnossamme on toisenlainen kaivo. Ritilässä on reikä keskellä, josta käsienpesualtaan putki menee lattiakaivoon.  Miten nyt sitten ritilän saa irti ja pestyä - käsienpesualtaan pohjalla olevassa sihdissä on ruuvi keskellä, joka pitää avata ja nostaa sihti pois - nyt on myös putki vapaa nostettavaksi sen verran ylös lattiakaivosta, että ritilän saa pois paikoiltaan ja sen voi pestä.

Samalla pääsee harjaamaan esteettä varsinaisen lattiakaivon, joka onkin nyt erilainen - siinä on vain pieni putken vahvuinen reikä ja tuossa ritilän alla sellainen peltilevy. Nämä kaivot tukkiutuvat tosi helposti ja nopeasti hiuksista ja saippuajäämistä. Pesemällä kaivoa melko usein  voi helpottaa ongelmaa. Ritilä kannattaa pitää mahdollisimman puhtaana ja aina poistaa näkyvät töhkät siitä heti. Ritilä nousee tuosta ylös ilman putken irroittamistakin ja kaivoa pääsee pesemään harjalla.

Meidän uudessa kodissamme lattiakaivo oli melkein tukossa ja avauksessa apuna käytimme raemaista putkien avausainetta, jota saa ostaa rautakaupoista. Aine on voimakkaasti syövyttävää ja sen kanssa pitää olla varovainen ja tarkka käyttöohjeiden noudattamisessa - mutta on kyllä myös tehokas. Omassa lattiakaivossa alkoi melkoinen kuohunta ja porina, mutta kyllä myös avautui rööri ja alkoi kaivo vetämään.