Toissa kesän lomalta lähti matkaan turisti-infosta pieni vihkonen "Makuja Kyproksesta ruokaopas vierailijalle". Uudenvuoden aaton cannellonitäytettä tuli tehtyä tupla-annos ja sille piti löytää käyttökohde. Muistin sillä kohtaa tämän matkamuistoni ja kaivoin ohjeen esiin. Jauhelihakastike ei ihan ole ohjeen mukainen, mutta toimi omalla versiollanikin varsin hyvin. Laitan tähän kuitenkin tämän alkuperäisen ohjeen. Omasta kastikkeestani puuttui tuo punkku, tullut juotua niin, että ei ole enää ruuan liemeksi jäännyt ja lisänä on juustoraastetta tuossa jauhelihan joukossa, jota taas tässä ohjeessa ei ole. Muutoin seurailin melko tarkasti tätä ohjetta.
- 1 kg munakoisoja tai kesäkurpitsoja tai puolet molempia, puhdistettuina ja ohuiksi viipaleiksi leikattuina
- 2 iso keitettyä ja viipaloitua perunaa (ei välttämätöntä)
- 1 dl oliivi- tai auringokukkaöljyä
- 2 keskikokoista sipulia viipaleina
- 500 g jauhelihaa, nautaa tai lammasta
- 2 isoa tomaattia murskattuna tai purkki (400 g) tomaattimurskaa
- 0,5 tl jauhettua kanelia tai 1 kanelitanko
- 0,5 tl kuivattua oreganoa
- 1 dl punaviiniä
- suolaa ja rouhittua mustapippuria
Valkokastike
- 75 g voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 0,5 l kuumaa maitoa
- jauhettua muskottipähkinää
- 2 munaa
- 60 juustoraastetta, halloumia tai cheddar juustoa
- Upota munakoisoviipaleet miedosti suolattuun veteen puoleksi tunniksi, huuhdo ja puserra kevyesti, taputtele kuiviksi keittiöpyyhkeen avulla.
- Paista munakoison ja kesäkurpitsan viipaleet öljysä. Kääntele niin, että ne ruskistuvat, mutta eivät kypsy kokonaan. Nosta valumaan talouspaperin päälle.
- Paista sipulit pehmeiksi toisessa pannussa, käytä loput öljystä ja lisää jauheliha. Lisää tomaatit, suola, mausteet ja viini. Anna hautua 25 minuuttia kunnes neste on imeytynyt.
- Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa, lisää jauhot yhdellä kertaa ja kypsennä ruskistamatta. Lisää lämmin maito vähitellen koko ajan vatkaten, että saat sileän kastikkeen. Ota kattila pois tulelta, lisää mausteet ja juustoraaste. Varmista, että kastike on jäähtynyt ennen kuin lisäät munat.
Musakan kokoaminen
Kokoa musaka joko 25 x 25 cm uunivuokaan tai kuuteen annosvuokaan. Peitä pohja munakoison tai kesäkurpitsan viipaleilla (lisää kerros keitettyjä perunaviipaleita). Levitä nyt jauhelihaseos ja peitä se lopuilla munakoison, kesäkurpitsan ja perunan viipaleilla. Kaada valkokastike musakan pinnalle ja paista uunissa noin tunti 180 asteessa kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.
Kommentit