(Juusto on sulannut vähän vallattomasti leipäni päälle ja kultakin - paisto-ohje "kullanruskeaksi" - on vähän pronssin hohtoista, mutta lienevät vain parantavia tekijöitä.)

Makujen maailman Italia -osasta löytyy Yrttifocaccian ohje, jota käytin pohjana - mausteiden ja muun höysteen osalta on sovellus omaani. Italiassa ruuan valmistustavat ja ruokaperinne on maantieteellisten alueiden mukaan erilaista ihan niinkuin meilläkin on maakunnallisesti erilaisia perinneruokia. Niinpä myös focaccia voi olla erilailla maustettua ja höystettyä alueesta riippuen. Näin ei liene suuri synti vääntää näin hämäläisversiokin leivästä - ja tämä on syntyhistoriaansa osan saannut jääkaappiin hyytyneestä joulunajan briejuustosta.

  • 1,25 dl lämmintä vettä
  • 3,75 dl maitoa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • n.11 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl hienonnettua tuoretta timjamia tai 0,75 tai kuivattua timjamia *)
  • 1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia tai 0,75 tl kuivattua rosmariinia *)
  • 1 tl hienonettua tuoretta salviaa tai 0,75 tl kuivattua salviaa *)
  • karkeaa suolaa **)

*) näitä mausteitahan minulla ei ollut kaapissa joten käytin Provencen-yrtit sekoitusta, jota löytyi kaapista - lisäsin myös tomaattirouhetta taikinaan

**) karkean suolan jätin pois, koska laitoin tuota brie-juustoa päälle

  1. Pane vesi kulhoon. Lisää maito ja ½ dl oliiviöljyä. Sekoita keskenään hiiva, jauhot, suola ja mausteet. Lisää ne nesteen joukkoon ja sekoita pari minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa kimmoisaksi, noin 10 minuuttia. Pane taikina öljyttyyn kulhoon. Voit tehdä taikinan myös yleis- tai monitoimikoneessa.
  2. Peitä taikina ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kooltaan kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
  3. Öljyä uunivuoka (38 x 25 x 2½ cm). Painele kohonnut taikina kasaan, pane se ljyttyyn uunivuokaan ja taputtele tasaiseksi. Peitä ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kooltaan kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
  4. Kuumenna uuni 230 asteeseen.
  5. Tee taikinaan sormenpäällä parin sentin välein parin sentin koloja. Levitä loppu öljy leivonnaisen pinnalle ja ripottele päälle karkeaa suolaa.
  6. Paista kullanruskeaksi, 25 - 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi ennen tarjoilua.