Tämän ohjeen mukaan oma äitini on oppinut valmistamaan toskakakun noin neljäkymmentä vuotta sitten. Niiden vuosien aikana saamallaan kokemuksella hän edelleen meitä silloin tällöin muistaa tällä ihanalla herkulla. Ohje toimii sellaisenaan - halutessasi voit ostaa mantelit nykyisin jo valmiiksi kuorittuina tai rouheena. Mantelirouhe on kuorineen rouhittua, joten kannattaa huomioida kuorien mahdollisesti antama pieni karvaus makuun. Itse olen joskus käyttänyt valmista rouhetta, eikä se mielestäni häirinnyt makuelämystä.

edit 6.12.07: .... piti tuo nimi tälle kakulle vaihtaa - paikan mukaan, jossa äitini tämän taidon oppi - tuossa nimessä on erityistä nostalgiaa niille, jotka sen tunnistavat.... =)



Tällä ohjeella valmistat toskakakkua uunipellillisen - kakku sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Ohje:

  • 150 g manteleita kiehautetaan, huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuoret irroitetaan

Pohja

  • 6 - 7 kananmunaa
  • 375 g sokeria
  • 250 g margariinia tai voita sulatetaan
  • 1 dl kermaa
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  1. vaahdota munat ja sokeri
  2. lisää sula rasva ja kerma lirutellen muna-sokerivaahtoon
  3. lisää vehnäjauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe seokseen varovasti sekoittaen
  4. paista pohja 175 asteisessa uunissa kypsäksi
  5. levitä kypsän pohjan päälle toskaseos ja laita piirakka uudelleen 250 asteiseen uuniin, paista kunnes toska on kauniin ruskea - ole tarkkana, että toska ei pala - uunin luota ei kannata lähteä minnekkään sinä aikana, vaan seuraa toskan kypsymistä

Toskaseos

  • rouhitut mantelit
  • 150 g sokeria
  • 150 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl kermaa
  1. sekoita sokeri, voi, jauhot ja kerma kattilassa kuumalla levyllä
  2. kun seos on sulanut lisää joukkoon mantelirouhe