Keventämishaaveista tuossa aikaisemmassa kirjoituksessani puhuin - en minä sentään mitään ääriliikkeitä ala harrastaa - pitäähän pullaa elämässä olla. Aamukahvista jäi vähän poisheitettäväksi ja päätinkin kokeilla uudelleen sellaista kahviin tehtyä pullataikinaa. Lisäksi halusin kokeilla Cappucino-jauhetta samassa taikinassa - jauhe on jäännyt kuleksimaan kaappiin - jostain käsittämättömästä syystä olen ostanut sitä jauhetta kaikenlisäksi kaksi purkkia ... hyvä minä .... =)



Näihin kanelipulliin sovelsin ohjeen käyttäen Marttojen sivuilla (linkki oikealla puolella sivun alareunassa) ollutta ohjetta ja  itsellä olevia  raaka-aineita ja visioita.

Ohje:

  • 5 dl nestettä esim. kahvia  - itselläni oli kahvia 2,5 dl ja kuumaa vettä 2,5 dl , johon sekoitin cappucino jauheen
  • 50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa - tässä käytin kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • n. 1 kg vehnäjauhoja
  • 100 g juoksevaa margariinia
  • voiteluun kananmuna ja kaneli-sokerisekoitusta
  1. Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.
  2. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi tai kuivahiivaa käyttäessäsi väh. 42 asteiseksi (....mitenköhän tuon voisi mitata - summanmutikassa itse tuon teen)
  3. Sekoita nesteeseen niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
  4. Alusta loput jauhot taikinaan käsin Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunne se irtoaa käsistäja kulhon reunoista.
  5. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimaan ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
  6. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat tangoiksi. Paloittele tangot paloiksi ja pyörittele palaset pulliksi.
  7. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pelille ja peitä leivinliinalla.
  8. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripota pintaan kaneli-sokeriseosta.
  9. Paista pullia uunin toiseksi alimmalla kannatintasolla 225 asteessa 8 - 10 minuuttia. Jäähdytä leivinliinalla peitettynä.

Oman pullataikinani teen yleiskoneella, joten noudatan koneen ohjeen mukaista valmistusjärjestystä sen kanssa. Tosin olen monesti ajatellut, että tuleeko taikina parempi, jos sen tekisi ihan käsipelillä.....