Kaikkia vanhoja pinttyneitä tapojani uhmaten olen kääntynyt nöyränä keittokirjani puoleen myös ruokaohjeen puitteissa. Löysin tämän maukkaan uuniruuan ohjeen lempikokkaajani Kaarina Roinisen kirjasta Maukasta kotikeittiöstä. Kuva on jotenkin sumean linssin läpi pläjäytetty, mutta paikkansa ansaitkoot tämän maukkaan ohjeen myötä - ei sitä aina voi niin linssit kirkkaana ajella.


Kasvis-kalavuoka

8 - 10 perunaa
1 - 2 porkkanaa
1 - 2 sipulia
150 - 200 g graavia korjolohta tai savukalaa
noin ½ dl silputtua tilliä
3 dl maitoa
1 rasia (200 g) sulatejuustoa
100 g piparjuurella maustettua tuorejuustoa
1 tl rouhittua viherpippuria tai 1/4 valkopippuria
noin ½ tl suolaa

  1. Kuori perunat, porkkana ja sipuli.
  2. Halkaise kasvikset, pane halkaistu pinta työlautaa vasten ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  3. Levitä puolet kasvisviipaleista voideltuun laakeaan vuokaan.
  4. Levitä päälle ohuet kalaviipaleet ja ripottele pinnalle tillisilppu sekä loput kasvisviipaleet.
  5. Mittaa kattilaan maito sekä sulatejuusto ja tuorejuusto.
  6. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes juustot ovat sulaneet ja seos on sileää.
  7. Mausta seos viherpippurirouheella ja suolalla. Suolan määrä riippuu kalan suolaisuudesta.
  8. Kaada juustoseos vuokaan. Kypsennä ruokaa 175 asteessa uunis alimmalla ritilätasolla noin 1 tunti 15 minuuttia.
  9. Lisää tarvittaessa tilkka maitoa. Peitä pinta foliolla, jos se ruskistuu liikaa.
Minulla ei tietenkään ihan 100 prosenttisesti ollut kaikki ohjeen mukaista - tuorejuusto oli maustamatonta ja maustoin piparjuurella (tuubi) erikseen kastiketta. Maku oli kyllä hyvä myös näin toteutettuna.