Sämpylöiden ohjeen otin Makujen maailma -keittokirjasarjan Leivonnaiset osasta - tämän osan leivontaohjeet ovat Marita Joutjärven käsialaa. Ohejetta noudatin muilta osin (näköjään) paitsi nesteenä käytin maidon asemasta vettä.



Hyviä sämpylöitä onnistuin ohjeella tekemään - jopa niin hyviä, että saatan tehdä viikonlopun aikana jotain muutakin leipää tai sämpylää - antaas kattoo nyt miten tuo aika kuluu ja mitä muuta tulee harrastettua.

edit:
Seesamisämpylät

0,5 dl  maitoa (minä tein veteen)
50 g hiivaa (minä käytin pussin kuivahiivaa)
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 l seesaminsiemeniä
2 rklöljyä
n. 11 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
1 muna
pinnalle:
seesaminsiemeniä

1.Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja seesaminsiemenet. Sekoita ensin osa vehnäjauhoista haarrukkavatkaimella ja jatka sitten taikinan alustamista käsin tai tee taikina yleiskoneella. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

2. Nujerra taikina ja leivo tangoiksi. Jaa tanko paloiksi, pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta kohoamaa.

3. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele pinnalle runsaasti seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.