Maanantai on edennyt jo näin iltamyöhäiseen - en malttanu mennä nukkumaan vielä. Aamulla saan lähteä tavallista myöhempään liikkeelle, niin venyköön nyt sitten illansuusta vähän.
Tuossa laitellessani einettä viikon alkupuoliskoa varten, kuljeskelin ajatusten virrassa ja toivoin, että jotakin niistä voisin tänne kirjoitukseeni välittää. Katsotaan missä muodossa tänne tiensä löytävät....


Taannoisella Lidlin kauppareissulla ostin muutamia ruokapakasteita tulevaa käyttöä varten. Nyt oli sitten sellainen aika, jolloin otin kebab-pakkauksen esiin.



Jäiset kebeb-lihat paistetaan kuumalla pannulla pakkauksen ohjeen mukaisesti 5 minuuttia. Kuullotin myös sipulia joukkoon. Kun liha oli kuumennettu ja ruskisteltu lisäsin joukkoon tomaattimurskaa purkillisen ja mausteiksi laitoin sitruunapippuria ja ripauksen suolaa. Vielä hetki pannulla muhimassa niin, että nesteet tasaantuvat.



Tarjoillaan keitetyn riisin kera. Kuten kuvasta näkyy, ruoka on laitettu kulhoon - jossa laitoin sen jääkaappiin. Helppo ruoka ruokailijoiden ottaa sieltä lautaselle ja lämmittää esim. mikrossa.

Ennen kauppaan lähtöäni surffailin vähän täällä Blogistaniassa ja ehkä parissakin eri blogissa oli  täytettyjä kesäkurpitsoja. Ne muuntuivat minunlaisekseni näin:



katkaisin kesäkurpitsat 10-15 cm:n pätkiksi, halkaisin keskeltä ja poistin siemenet. Ladoin puolikkaat uunivuokaan. Tein täytteen

  • herkkusieniä rasia
  • punainen paprika
  • 2 sipulia
    • kuutioin sipulit, pari valkousipulin kynttä ja paprikan, ja viipaloin herkkusienet
    • kuullotin sipulit, paprikan ja sienet kuumassa oliiviöljyssä pannulla
    • mausteina käytin sitruunapippuria ja suolaa
    • kaadoin kuullotetut kasvikset kulhoon jäähtymään
    • jäähtyneeseen seokseen lisäsin 1,5 dl keitettyä riisiä, 2 kananmunaa ja juustoraastetta n. 3 dl
  • täytteen levitin kesäkurpitsojen päälle ja ripottelin vielä vähän juustoraastetta päälle
  • paistoin täytetyt kurpitsat 200 asteessa kunnes täyte näytti hyytyneen ja oli saannut hiukan ruskeaa väriä pintaansa



On se vaan tämä suomalaisen ruoka muuttunut melkoisesti minunkin aikuisikäni aikana. eihän siitä ole kauankaan kun ei kebabia saannut muuta kuin ulkomaan matkoilla. Ja ei nuo kesäkurpitsatkaan ole tainneet kovin yleisiä viljelyvihanneksia vielä kovin montaa kymmentä vuotta olla. Ei minun 70-luvulla kuollut mummoni tainnut tietää mitään viljellyistä herkkusienistä. Tosin hän taas tiesi paljonkin kasvimaan pidosta - kasvivalikoima vain  oli melko suppea. Ja kalastamaan hän oli melko epeli - naapuritkin oli pulavuosina pitänyt kalassa. Minä taas en ymmärrä kalastamisesta muuta kuin sen, että matoa en hirviä koukkuun pistää enkä kalaa ottaa pois - niinpä kalastamista ei ole tullut harrastettua. Meillä kaloihin keskitytään katsomalla niitä akvaariossamme ja ostamalla kalaa ruuaksi kaupan pakastealtaasta tai kalatiskiltä. Olen minä sentään pienenä tyttönä päässyt onkimistakin kokeilemaan - silloin kun toiset vielä auttoivat madot koukkuun ja ottivat kalat pois - minä tyttö vaan liottelin onkea järvessä.