1105723.jpg

Tämä makoisa ohje löytyy jälleen Kaarina Roinisen Parhaat kotileivonnaiset -kirjasta.

Kermavoitaikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl levinjauhetta
250 g margariinia tai voita
3 dl kuohukermaa

Täyte:
n. 3 dl luumusosetta tai marmeladia
Voiteluun:
munaa

  1. Mittaa työpöydälle keoksi jauhot ja leivinjauhe. Leikkaa jääkaappikylmä rasva ensin viipaleiksi ja siitä edelleen kuutioiksi ja pane jahojen päälle.
  2. Hakkaa pitkän sileäteräisen veitsen avulla seos ryynimäiseksi ja siirrä kulhoon.
  3. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.
  4. Levitä pala kelmua työpöydälle ja siirrä taikina kulhosta kelmulle. Pane toinen kelmupala päälle ja painele taikina käsin matalaksi. Anna kovettua jääkaapissa vähintää puoli tuntia.
  5. Taikinasta voi valmistaa torttuja tällaisenaan, mutta muutama kaaviloinitikerta antaa tortuille enemmän lehtevyyttä.
  6. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 35 cm) ja taita levy kolmeksi. Anna taikinan levätä jääkapiissa kelmuun käärittynä 15 minuuttia. Toista tämä vielä kaksi kertaa.
  7. Ota puolet taikinasta ja kaaviloi se jauhoja apuna käyttäen 21 x 35 cm:n suuruiseksi levyksi.
  8. Jaa taikina sileäreunaisella takinapyörällä  tai veitsellä viivoitinta apuna käyttäen 7 x 7 cm kokoisiksi  neliöiksi.
  9. Leikkaa viillot neliön kulmista keskustaa kohti. Pane täytettä keskelle ja taivuta tortut tähden muotoisiksi, kostuta liitoskohtia vedellä. Voit myöspainaa tikun tortun keskelle liitoskohtaan pitämään taikinaa kohdallaan paiston aikana. Tai taivuta torttu ensin tähden malliseksi ja pane luumososetta keskelle sakaroiden päälle.
  10. Pane valmiit tortut vielä kylmään 15 - 20 minuutiksi ennen paistamista. Tee toinen puoli taikinaa tortuiksi samalla tavalla.
  11. Voitele tortut munalla, älä voitele leikkauspintoja, jotta lehtevyys säilyisi.
  12. Paista torttuja 225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.
Ensimmäinen kerta elämässäni, kun teen näin pitkän kaavan mukaan torttutaikinaa.  Päätin kokeilla onko pitkäjänteisyyteni kehittynyt ja kyllä se on - sain tämän taikinan kermavaahtoineen kaikkineen tortuiksi asti. oikein maukkaita torttuja tästä tuli. Tuon tortun mitan varmistin tekemällä paperista neliön, jonka mukaan leikkasin taikinan taikinapyörällä (joka tosin oli rösöreunainen). Kananmunalla en voidellut torttuja - halusin varmistua, että se ei valu noiden reunojen yli sulkemaan taikinan lehtevyyttä.